Maica Domnului Bucuria tuturor celor necajiti
Icoana Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți” este prăznuită la datele de 23 iulie, 24 octombrie și 19 noiembrie, cunoscută prin cel puțin trei variante toate făcătoare de minuni, asemănătoare ca înfățișare
Aveti intrebari? Revenim dimineata!
Icoana Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți” este prăznuită la datele de 23 iulie, 24 octombrie și 19 noiembrie.
Această icoană, purtătoare a numelui „Bucuria tuturor celor necăjiți”, este cunoscută prin cel puțin trei variante făcătoare de minuni, asemănătoare ca înfățișare. Pe 24 octombrie, Biserica prăznuiește icoana din Bolișaia Ordînka (Moscova), în amintirea unei minuni petrecute la 24 octombrie 1688.
Eufimia, sora Patriarhului Ioachim (1674–1690), suferea de mulți ani de o boală incurabilă. Fără speranțe de vindecare oferite de medici, aceasta s-a pregătit pentru trecerea în lumea de dincolo prin spovedanie și împărtășanie. Într-o dimineață, pe când se ruga, a auzit o voce care i-a spus:
„Eufimia, mergi la biserica Schimbării la Față a Fiului meu. Acolo vei găsi o icoană numită Bucuria tuturor celor necăjiți. Roagă preotul să citească rugăciuni înaintea icoanei mele și să săvârșească Sfântul Maslu, sfințind aghiasma cu care să te stropească. Și te vei vindeca!”
Urmând acest sfat divin, Eufimia a mers la biserică. După rugăciune și stropirea cu aghiasmă, a fost pe deplin vindecată, minunea având loc pe 24 octombrie 1688.
Icoana Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți” o înfățișează pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu în întregime, printre florile Raiului, cu brațele deschise și capul ușor înclinat, simbolizând primirea rugăciunilor credincioșilor. Deasupra, Mântuitorul Hristos este zugrăvit printre nori, binecuvântând.
Această reprezentare subliniază prezența Maicii Domnului alături de noi, chiar dacă ea se află în Rai. În icoană, Maica Domnului este înconjurată de credincioși în rugăciune și de îngeri care duc cererile către ea.
În alte variante ale icoanei, Maica Domnului este reprezentată stând pe nori, ținând Pruncul pe brațul stâng. În această versiune, nu mai sunt prezente florile Raiului, dar deasupra se regăsește Sfânta Treime.
Maica Domnului, cu dragostea sa de mamă, ascultă și primește rugăciunile celor aflați în necazuri, mijlocind neîncetat către Fiul ei pentru vindecarea bolilor și alinarea suferințelor noastre.
Pe lângă icoana din Bolișaia Ordînka (Moscova), alte icoane cunoscute pentru minunile săvârșite sunt:
Icoana Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți” din Sankt Petersburg (prăznuită pe 23 iulie), cunoscută și sub denumirea de „a monedelor”;
Icoana Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți” din Paris (prăznuită pe 19 noiembrie);
Icoana Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți” din Statele Unite ale Americii;
Icoana Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți” din Ivanovo.
- Tematica
- Icoana Maica Domnului
- Luna
- 10 Octombrie
- Ziua din luna
- 24
- Sfant
- Maica Domnului
Ic_MDBucurianec
No reviews