Sfantul Apostol Ruf, Sfantul Ierarh Celestin, Sf Apostol Agav
8 aprilie
Sfantul, slăvitul şi mult lăudatul Apostol Ruf (sau Roufos) este numărat printre cei 70 de Apostoli.
Sfantul Apostol Agav (sau Agavos) având spirit profetic, el a prevăzut o foamete în lumea întregă, care s-a şi întâmplat în timpul lui Cezar Claudiu
8 aprilie
Sfantul, slăvitul şi mult lăudatul Apostol Ruf (sau Roufos) este numărat printre cei 70 de Apostoli. El a fost episcop în Teba, Grecia şi este menţionat în Epistola Sfântului către Romani a Apostol Pavel, 16, 13. Prăznuirea sa în Biserica Ortodoxă se face în ziua de 8 aprilie.
Dionisie din Furna, în Erminia sa (ed. Sophia, București, 2000, p. 149), arată că Sfântul Apostol Ruf trebuie zugrăvit în chipul unui bărbat nu prea bătrân, cu părul încărunțit, cu barba lată, ținând în mână un sul înfășurat, însemnul propovăduirii sale apostolice.
Sfantul, slăvitul şi mult lăudatul Apostol Agav (sau Agavos) se numără printre cei 70 de Apostoli. Având spirit profetic, el a prevăzut o foamete în lumea întregă, care s-a şi întâmplat în timpul lui Cezar Claudiu: „S-au pogorât din Ierusalim prooroci în Antiohia şi sculându-se unul dintre dânşii cu numele Agav, arăta cu duhul, că avea să fie foamete mare în toată lumea, care a şi fost pe vremea lui Claudie Cezarul” (Fapte 11, 28).
De asemenea, el i-a profeţit Sfântului Apostol Pavel că va fi dat în mâna barbarilor de către evreii din Ierusalim. Astfel, luând brâul Apostolului Pavel şi legându-şi mâinile şi picioarele sale, a zis: „Aşa grăieşte Duhul Sfânt: pe bărbatul al căruia este brâul acesta, aşa îl vor lega în Ierusalim iudeii şi-l vor da în mâinile neamurilor” (Fapte 21, 11).
Sfântul Agav a propovăduit pe Hristos în părţile ce i se orânduiseră lui şi pe mulţi a întors la Hristos Dumnezeu.
Apostolul Pavel îl menţionează în Epistolele sale.
Biserica îl pomeneşte pe Sfântul Apostol Agav în data de 8 aprilie, împreună cu Sfinții Apostoli Irodion, Ruf, Flegon, Asincrit şi Ermis, toți săvârșindu-se în aceeași zi, ca urmare a chinurilor la care au fost supuși.
Erminialui Dionisie din Furna (Sophia, București, 2000) arată că Sfântul Apostol Agav trebuie zugrăvit sub chipul unui bătrân, având barba împărțită în două (p. 149).
Pomenirea Sfinţilor Apostoli Irodion, Agav, Ruf, Asincrit, Falegont şi Ermie, din numărul celor şaptezeci
(8 aprilie)
Sfîntul Apostol Irodion era de neam din Tarsul Ciliciei, ruda Sfîntului Apostol Pavel şi slujitor al Sfinţilor Apostoli în toate. El a fost pus episcop de dînşii al Neopatarelor şi pe mulţi din elini i-a întors prin sfînta lui învăţătură la Hristos. Pentru acest lucru pizmuindu-l evreii, au năvălit asupra lui împreună cu slujitorii de idoli şi l-au muncit tare, căci unii îl băteau pe Sfîntul Irodion, unii cu pietre îi sfărîmau gura, iar alţii cu lemne îl loveau peste cap. După aceea cu un cuţit a fost lovit, fiind ca şi mort scăldat în sînge. Socotind că a murit, l-au lăsat şi s-au dus, dar Sfîntul Apostol, cu darul lui Dumnezeu rămînînd viu, a propovăduit după aceea Cuvîntul Domnului în Roma, împreună cu Sfîntul Apostol Petru.
Sfîntul Apostol Pavel, scriind de la Corint Epistola către romani, a pomenit despre Sfîntul Irodion, care era pe atunci în Roma lîngă Sfîntul Petru, zicînd: Închinaţi-vă lui Irodion, ruda mea. Cînd Sfîntul Petru a fost răstignit, atunci Sfîntul Irodion, după mărturia lui Metafrast, a fost tăiat împreună cu Sfîntul Olimp şi cu mulţime de credincioşi.
Sfîntul Apostol Agav, a fost plin de proorocescul dar. Despre el vorbesc Faptele Apostolilor astfel: S-au pogorît din Ierusalim prooroci în Antiohia şi, sculîndu-se unul dintre dînşii cu numele Agav, arăta cu duhul, că avea să fie foamete mare în toată lumea, care a şi fost pe vremea lui Claudie Cezarul. Şi iarăşi în Cezareea Sfîntul Agav a spus mai dinainte Sfîntului Apostol Pavel, pătimirile cele ce avea să le aibă în Ierusalim. Luînd brîul lui Pavel şi legîndu-şi mîinile şi picioarele sale, a zis: Aşa grăieşte Duhul Sfînt: pe bărbatul al căruia este brîul acesta, aşa îl vor lega în Ierusalim iudeii şi-l vor da în mîinile neamurilor. Sfîntul Agav a propovăduit pe Hristos în părţile ce i se orînduiseră lui şi pe mulţi a întors la Hristos Dumnezeu.
Sfîntul Apostol Ruf, despre care grăieşte Sfîntul Pavel, în Epistola către Romani, zicînd: Închinaţi-vă lui Ruf celui ales întru Domnul, a fost episcop în Teba din Elada.
Sfîntul Apostol Asincrit se pomeneşte în aceeaşi Epistolă a lui Pavel către Romani, că a fost episcop în Iraclea, în părţile Asiei.
Despre Sfîntul Apostol Falegont se pomeneşte în aceeaşi epistolă că a fost episcop în Maratoni, cetatea Frachiei.
Despre Sfîntul Apostol Ermie se pomeneşte în aceiaşi epistolă, că a fost episcop în Dalmaţia.
Toţi aceşti apostoli din numărul celor 70 au propovăduit în lume bunavestire a lui Hristos, aducînd pe cei necredincioşi la adevărata credinţă şi munciţi fiind în multe feluri de către iudei şi de elini, s-au sfîrşit.
- Tematica
- Icoana Sfinti
- Luna
- 04 Aprilie
- Ziua din luna
- 8