• Nou
Sfânta Mare Muceniță Varvara

Sfânta Mare Muceniță Varvara

4 decembrie

Astazi amintim de viaţa şi pătimirea Sfintei Muceniţe Varvara

Dimensiune
Model Icoana
Tip Icoana
  • Litografie cu rama si sticla
In stoc
89,00 lei
Nicio taxa

 

Viaţa şi pătimirea Sfintei Muceniţe Varvara
(4 decembrie)

Sfânta Muceniță Varvara (Barbara) este prăznuită de Biserica Ortodoxă pe data de 4 decembrie și este cunoscută pentru curajul și credința sa puternică în Hristos, fiind una dintre cele mai respectate sfinte din creștinism. Viața ei stă mărturie pentru sacrificiul de dragul credinței într-o perioadă în care persecuțiile împotriva creștinilor erau frecvente.

Sfânta Varvara a trăit în secolul al III-lea, în orașul Heliopolis din Fenicia (în prezent, zona Siriei sau Libanului). Era fiica unui păgân bogat și foarte autoritar, pe nume Dioscorus. Acesta dorea să o protejeze de lumea exterioară și a încuiat-o într-un turn. În ciuda izolării sale, Varvara a ajuns să afle despre credința creștină, probabil prin întâlnirea cu alți creștini sau prin intermediul unei slujnice.

Varvara a primit botezul în taină, iar în acel moment a jurat că va trăi în curăție și devotament față de Hristos. A refuzat orice căsătorie pe care tatăl său încerca să o aranjeze, spunându-i că este devotată lui Dumnezeu. Într-o zi, când tatăl ei a descoperit că fiica sa devenise creștină, furios, a încercat să o convingă să renunțe la credință. Pentru că nu a cedat, Dioscorus a dus-o înaintea autorităților romane, care au supus-o la torturi groaznice.

În timpul torturilor, Sfânta Varvara a fost în mod miraculos vindecată de rănile sale de către îngeri, ceea ce i-a întărit credința și mai mult. Chiar și în fața suferinței, nu a renunțat la Hristos. La final, Dioscorus însuși a fost cel care i-a tăiat capul fiicei sale, iar acest act de cruzime a fost urmat de moartea tatălui său, lovit de un trăsnet ca pedeapsă divină. Sfânta Varvara a devenit astfel muceniță, mărturisind până la capăt credința în Hristos.

Sfânta Varvara este considerată ocrotitoarea minerilor, a arhitecților, a artileriștilor și a celor ce lucrează în condiții periculoase, fiind chemata deseori în rugăciuni pentru protecție împotriva morții subite și a accidentelor. În tradiția populară românească, există obiceiul ca oamenii să se roage pentru sănătatea lor, pentru ocrotirea de rele și pentru pacea în casă.

În unele regiuni ale României, de ziua ei se păstrează tradiții legate de protecția casei și a animalelor. Se mai spune că cei care se roagă la Sfânta Varvara cu credință primesc ajutor în momentele de primejdie, iar rugăciunile lor sunt auzite.

Sfânta Varvara este adesea reprezentată în icoane ținând în mână o cruce și o cupă cu Euharistia, simbolizând curajul și devotamentul față de Hristos, precum și dorința ei de a primi Împărtășania. Uneori apare înfățișată alături de un turn sau de fulgere, acestea fiind simboluri care amintesc de martiriul și sacrificiul său.

Sfânta Varvara este un exemplu de credință neclintită și devotament față de Hristos, iar viața ei rămâne o sursă de inspirație și întărire pentru mulți creștini din întreaga lume. 

 

Tematica
Icoana Sfinti
Luna
12 Decembrie
Ziua din luna
4
Ic_1204_SfVarvarav2
No reviews

S-ar putea sa-ti placa

Produs adaugat la favorite
Adaugat la comparare

Contactati-ne!