Sfanta Cuvioasa Olimpiada
25 iulie
Sfânta Cuvioasă Olimpiada s-a născut în Constantinopol din părinți nobili, tatăl său fiind senatorul Anusie Secundul, iar mama sa fiind fiica slăvitului Avlavie, eparhul în zilele împăratului Constantin cel Mare.
Sfânta Cuvioasă Olimpiada
(25 iulie)
Sfânta Olimpiada s-a născut în Constantinopol din părinți nobili, tatăl său fiind senatorul Anusie Secundul, iar mama sa fiind fiica slăvitului Avlavie, eparhul în zilele împăratului Constantin cel Mare. Inițial, Olimpiada a fost logodită cu Consta, fiul împăratului Constantin, dar acesta a fost ucis înainte de nuntă. Mai târziu, ea s-a căsătorit cu împăratul Armeniei, Arsac, dar a rămas văduvă după o scurtă perioadă. În urma căsătoriei cu senatorul Anusie Secundul, Olimpiada a venit pe lume.
Când Olimpiada a ajuns la vârsta măritișului, părinții ei au logodit-o cu un tânăr de neam bun, dar acesta a murit înainte de nuntă, lăsând-o văduvă și fecioară. Refuzând să se mai căsătorească, ea a ales să-și dedice viața lui Dumnezeu, trăind în feciorie și înțelepciune. Moștenind o mare avere după moartea părinților, Olimpiada a împărțit-o cu generozitate bisericilor, mănăstirilor, săracilor și celor aflați în nevoie.
Împăratul Teodosie cel Mare a dorit s-o căsătorească pe Olimpiada cu ruda sa, Elpidie, dar ea a refuzat, motivând că voința lui Dumnezeu era să rămână văduvă. Împăratul a reacționat confiscându-i averea până la împlinirea vârstei de 30 de ani. În ciuda acestei măsuri, Olimpiada a rămas devotată lui Dumnezeu, trăind în asceză și rugăciune.
Patriarhul Nectarie a recunoscut virtutea ei și a numit-o diaconiță, slujind biserica cu dedicare. De asemenea, Olimpiada a fost o susținătoare a monahilor și a episcopilor, inclusiv a Sfântului Ioan Gură de Aur. În ciuda adversităților și persecuțiilor suferite, ea și-a continuat activitatea caritabilă.
Olimpiada a fost nevoită să părăsească Constantinopolul și a fost exilată în Nicomidia, unde și-a sfârșit viața. După moarte, trupul ei a fost aruncat în mare și a fost găsit și adus într-o biserică unde s-au săvârșit multe minuni. Moaștele ei au fost redescoperite și mutate cu mare cinste la Constantinopol, continuând să fie o sursă de vindecare și har divin. Astfel, viața și moștenirea Sfintei Olimpiada au rămas un exemplu de sfințenie și milostenie.
- Tematica
- Icoana Sfinti
- Luna
- 07 Iulie
- Ziua din luna
- 25