Maica Domnului Mangaietoarea sau Paramythia
Icoana Maica Domnului Mangaietoarea sau Paramythia o frescă din secolul al XIV-lea, a fost inițial amplasată pe zidul exterior al bisericii mari a Mănăstirii Vatoped. După minunea din 21 ianuarie 1320, când a ocrotit mănăstirea și obștea de la distrugere, icoana a fost mutată în partea stângă a katholikonului, într-un paraclis dedicat Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.
Icoana Maica Domnului Mangaietoarea sau Paramythia
Această icoană a Maicii Domnului, o frescă din secolul al XIV-lea, a fost inițial amplasată pe zidul exterior al bisericii mari a Mănăstirii Vatoped. După minunea din 21 ianuarie 1320, când a ocrotit mănăstirea și obștea de la distrugere, icoana a fost mutată în partea stângă a katholikonului, într-un paraclis dedicat Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.
Pe Sfântul Munte, există o tradiție conform căreia cheile porții mănăstirii sunt așezate la icoana Maicii Domnului, simbolizând grija și conducerea sa spirituală asupra mănăstirilor aghiorite. Poarta mănăstirii se deschide la răsăritul soarelui și se închide la apus, moment în care portarul predă cheile starețului, iar acesta le așază la icoana Maicii Domnului.
- Tematica
- Icoana Maica Domnului
- Sfant
- Maica Domnului