Sfântul Cuvios Ioan de la Rila

Sfântul Cuvios Ioan de la Rila

18 august

Sfântul Ioan de la Rila, cunoscut pentru viața sa ascetică și minunile pe care le-a săvârșit, s-a născut în satul Scrina, în hotarele cetății Sredsca, în vremea împăratului Petru, conducătorul româno-bulgarilor, și a împăratului grec Constantin Diogen. 

Dimensiune
Model Icoana
Tip Icoana
  • Litografie cu rama si sticla
In stoc
89,00 lei
Nicio taxa

 

Sfântul Cuvios Ioan de la Rila
(18 august) 

Sfântul Ioan de la Rila, cunoscut pentru viața sa ascetică și minunile pe care le-a săvârșit, s-a născut în satul Scrina, în hotarele cetății Sredsca, în vremea împăratului Petru, conducătorul româno-bulgarilor, și a împăratului grec Constantin Diogen. Provenind dintr-o familie de părinți dreptcredincioși, Ioan a ales din tinerețe să urmeze calea credinței. După moartea părinților săi, a împărțit întreaga avere săracilor, și-a asumat viața monahală și a plecat în pustie, purtând doar o haină de piele. S-a retras într-un munte înalt și pustiu, unde și-a dus viața într-o asceză severă, hrănindu-se doar cu plante.

Din cauza atacului tâlharilor, a fost forțat să părăsească acel loc și s-a retras în pustia Rilei, unde a locuit într-un copac scorburos, dedicându-se postului, rugăciunii și lacrimilor. Timp de șaizeci de ani a trăit astfel, fără a vedea vreo față omenească, doar fiarele sălbatice. Dumnezeu, văzând răbdarea și devotamentul său, a făcut să crească mazăre în acel loc, cu care Ioan s-a hrănit ani buni. Câțiva păstori l-au descoperit și au răspândit vestea despre viața lui sfântă. Astfel, oamenii au început să vină la el cu bolnavii lor, care se vindecau prin rugăciunile lui. În timp, mulți au dorit să-i urmeze exemplul, și astfel s-a întemeiat o mănăstire în apropierea peșterii în care trăia, Ioan devenind păstorul lor spiritual.

După ce a trăit o viață îndelungată, Ioan a murit în pace, fiind îngropat de ucenicii săi. După o vreme, sfântul li s-a arătat în vis și le-a poruncit să-i mute moaștele în cetatea Sredsca. Ucenicii, deschizând mormântul, au descoperit trupul sfântului neputrezit, emanând o mireasmă plăcută. Moaștele au fost mutate cu mare cinste în Biserica Sfântului Evanghelist Luca din Sredsca, unde au continuat să facă minuni.

Mai târziu, un rege unguresc, impresionat de minunile săvârșite de sfânt, a ordonat ca racla cu moaștele lui Ioan să fie dusă în cetatea Ostrogoma. Arhiepiscopul Ostrogomei, sceptic cu privire la sfințenia lui Ioan, a fost pedepsit prin amuțire. După ce s-a căit și s-a rugat la moaștele sfântului, a fost vindecat instantaneu. Acest miracol a sporit și mai mult venerația față de Ioan în Ungaria.

În cele din urmă, regele unguresc, copleșit de minunile sfântului, a decis să trimită moaștele cu mare cinste înapoi la Sredsca, unde au fost din nou așezate în biserica lui.

După mulți ani, împăratul Ioan Asan al româno-bulgarilor a consolidat stăpânirea româno-bulgară și, în timpul unei campanii, a ajuns la Sredsca, unde a descoperit moaștele sfântului. El a mutat moaștele cu mare slavă în cetatea Târnovo, unde au fost așezate în biserica construită special pentru ele. Astfel, Sfântul Ioan de la Rila a continuat să fie cinstit pentru viața și minunile sale.

Tematica
Icoana Sfinti
Luna
08 August
Ziua din luna
18
Ic_0818_SfIoanRila
No reviews

S-ar putea sa-ti placa

Produs adaugat la favorite
Adaugat la comparare