Sfânta Muceniță Suzana, regina Georgiei
28 august
Sfânta Muceniță Suzana, regina Georgiei
Sfânta Șushanik, cunoscută și ca Suzana, a fost soția prințului Varsken, conducătorul provinciei Hereti din Georgia. Crescută într-o familie devotată creștinismului, ea a trăit cu frică și iubire pentru Dumnezeu intr-o perioadă de presiune politică intensă din partea Persiei asupra regiunii Kartli.
Sfânta Muceniță Suzana, regina Georgiei
(28 august)
Sfânta Șushanik, cunoscută și ca Suzana, a fost soția prințului Varsken, conducătorul provinciei Hereti din Georgia. Crescută într-o familie devotată creștinismului, ea a trăit cu frică și iubire pentru Dumnezeu. Într-o perioadă de presiune politică intensă din partea Persiei asupra regiunii Kartli, prințul Varsken a vizitat regele persan Peroz pentru a consolida relațiile dintre cele două țări. În timpul acestei vizite, Varsken și-a abandonat credința creștină, convertindu-se la zoroastrism (închinarea la foc), și i-a promis regelui că își va converti și familia la noua sa credință la întoarcerea sa în Hereti.
La revenirea sa în țară, Varsken a trimis mesageri pentru a se asigura că va fi primit cu onorurile cuvenite. Însă, aflând despre trădarea soțului său, Sfânta Suzana a plâns amarnic și, cu cei patru copii ai săi, a părăsit palatul, refugiindu-se într-o biserică apropiată. În acea seară, ea a fost vizitată de părintele ei spiritual, bătrânul Iacob, care a avertizat-o despre cruzimea lui Varsken și despre încercările grele care o așteaptă, întrebând-o dacă va putea rămâne neclintită. Suzana a răspuns hotărâtă că mai degrabă ar muri decât să-și piardă sufletul prin unirea cu soțul ei.
La trei zile după întoarcerea lui Varsken, el a încercat să-și convingă soția să se convertească la noua lui credință. Suzana a refuzat categoric, declarând că, așa cum el a renunțat la Creatorul său, și ea renunță la el și nu va participa la nicio activitate cu el, indiferent de suferințele pe care le va îndura. Încercând să o aducă înapoi la palat, Varsken a trimis fratele său mai mic, Jojik, și episcopul Apots să o convingă. Deși a refuzat inițial, Suzana a cedat în cele din urmă, plecând spre palat cu Sfânta Evanghelie și Viețile Sfinților Mucenici, dar s-a închis într-o chilie. Când Varsken a organizat o cină pentru a o convinge să împărtășească o masă cu el, Suzana a refuzat, afirmând că nu poate sta la masă cu cineva care L-a trădat pe Hristos, ceea ce l-a înfuriat pe Varsken.
Ca represalii, Varsken și-a bătut fără milă soția, a încins-o în lanțuri de fier și a închis-o în temniță, interzicând vizitele oricui. Suzana a petrecut șase ani în robie, ajutând pe săraci și vindecând bolnavi prin rugăciunile sale. Înainte de a muri, ea i-a binecuvântat pe cei din jurul său și a cerut să fie îngropată la locul de unde fusese alungată de soțul ei necredincios, lucru care s-a întâmplat în anul 475. Clerul și oamenii au jelit soarta ei tragică, iar moaștele sale au fost îngropate conform dorinței sale.
În 578, cu binecuvântarea Patriarhului Catolicos Kirion I, sfintele moaște ale Sfintei Suzana au fost aduse în Tbilisi și se află până astăzi în Biserica Metekhi.
- Tematica
- Icoana Sfinti
- Luna
- 08 August
- Ziua din luna
- 28