Sfântul Ghenadie de la Putna
31 august
Sfântul Ghenadie de la Putna un sfânt netrecut în calendarul ortodox, prezent în Mănăstirea Putna. Deși nu există informații despre el în surse tradiționale precum „Viețile Sfinților” ale lui Dosoftei sau în alte scrieri religioase din acea perioadă, moștele sale au fost păstrate la Putna încă din secolul al XVII-lea și unde sunt și astăzi.
Sfântul Ghenadie de la Putna
(31 august)
Sfântul Ghenadie al Putnei, un sfânt netrecut în calendarul ortodox, prezent în Mănăstirea Putna. Deși nu există informații despre el în surse tradiționale precum „Viețile Sfinților” ale lui Dosoftei sau în alte scrieri religioase din acea perioadă, moștele sale au fost păstrate la Putna încă din secolul al XVII-lea și unde sunt și astăzi.
Absența sa din calendar nu trebuie să surprindă, deoarece canonizarea sfinților era un fenomen rar în vechea civilizație românească. Românii din Evul Mediu aveau o abordare calmă și moderată în ceea ce privește sfințenia, evitând canonizarea oficială a unor figuri religioase marcante, chiar dacă acestea erau cunoscute local. Această atitudine a făcut ca multe personalități să fie recunoscute ca sfinți doar pe plan local, fără a fi incluși în calendarul ortodox.
Sfântul Ghenadie pare să fi fost un astfel de Sfânt local, la Putna, iar faptul că Ștefan cel Mare a ferecat capul său într-o raclă arată importanța pe care o avea acest sfânt pentru domnitorul Moldovei și pentru obștea mănăstirii. Inscripția de pe raclă, care nu conține niciun determinativ pentru numele sfântului, indică faptul că el era bine cunoscut și respectat de călugării de la Putna.
Sfântul Ghenadie este comparat cu alte figuri sfinte locale, precum Sfântul Daniil Sihastrul sau Sfântul Simeon de la Pangarati, care au fost protectori ai mănăstirilor Voroneț și Pangarati. Această comparație sugerează că Ghenadie ar fi fost întemeietorul și organizatorul vieții monahale de la Putna înainte de Ștefan cel Mare și, probabil, primul conducător al obștii monahale de acolo.
Originea și activitatea lui Ghenadie înainte de a ajunge la Putna rămân necunoscute, dar este posibil ca el să fi fost un ierarh local în perioada în care Moldova avea mitropoliți greci (1415-1453). Scrierile mănăstirii sugerează că Ghenadie ar fi fost un ierarh care a avut un rol important în organizarea vieții religioase în Moldova, contemporan cu monahi necunoscuți ale căror morminte au fost descoperite în incinta actuală a mănăstirii.
Sfântul Ghenadie nu a fost canonizat oficial și nu apare în calendarele ortodoxe, el a avut o semnificație profundă pentru Mănăstirea Putna și pentru domnitorul Ștefan cel Mare, fiind cunoscut ca Sfânt local și protector al mănăstirii.
- Tematica
- Icoana Sfinti
- Luna
- 08 August
- Ziua din luna
- 31