• Nou
Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei

Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei

1 ianuarie

Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei

Sfântul Vasile cel Mare a trait pe vremea imparatului Valens, cand Biserica era prigonita de necredinta lui Arie. Sfantul Ierarh Vasile a aparat cu toata puterea dreapta credinta si a indraznit sa mustre chiar in fata pe imparatul Valens, cazut si el in erezia lui Arie.

Dimensiune
Model Icoana
Tip Icoana
  • Litografie cu rama si sticla
In stoc
89,00 lei
Nicio taxa

Aveti intrebari? Revenim dimineata!
 

Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei

(1 ianuarie)

Sfântul Vasile cel Mare, prăznuit pe 1 ianuarie, este una dintre cele mai importante figuri ale creștinismului timpuriu, fiind cunoscut ca un mare teolog, ierarh și protector al săracilor. S-a născut în anul 330, în Cezareea Capadociei (azi în Turcia), într-o familie nobilă și profund religioasă. Mama sa, Emilia, și bunica sa, Macrina cea Bătrână, sunt cinstite ca sfinte. A avut mai mulți frați, dintre care unii au devenit, de asemenea, sfinți, cum ar fi Sfântul Grigorie de Nyssa și Sfânta Macrina cea Tânără.

Sfântul Vasile a fost un om de o educație excepțională. A studiat în Cezareea, Constantinopol și Atena, unde a devenit prieten apropiat cu Sfântul Grigorie de Nazianz. După o perioadă de succes în cariera sa laică, a ales să își dedice viața lui Dumnezeu. A intrat în monahism, iar mai târziu a fost hirotonit episcop al Cezareei în anul 370.

Ca episcop, Sfântul Vasile a luptat împotriva ereziilor, în special a arianismului, și a susținut credința ortodoxă. De asemenea, a fost un mare filantrop, înființând așezăminte sociale, spitale și adăposturi pentru săraci, cunoscute sub numele de "Vasiliada".

Sfântul Vasile a scris numeroase lucrări teologice și liturgice, care au avut un impact profund asupra Bisericii. Printre cele mai importante contribuții ale sale se numără:

Rânduiala Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare, folosită de zece ori pe an în cultul ortodox.

Lucrări dogmatice și apologetice, în care apără credința trinitară.

Scrieri ascetice și reguli monahale, care au influențat profund monahismul creștin.

Biserica îl pomenește pe 1 ianuarie ca semn de cinstire pentru întreaga sa viață dedicată lui Dumnezeu și slujirii aproapelui. Este considerat unul dintre Cei Trei Ierarhi, alături de Sfântul Grigorie de Nazianz și Sfântul Ioan Gură de Aur, și este numit "cel Mare" datorită înțelepciunii și sfințeniei sale.

De asemenea, în tradiția populară din România, ziua Sfântului Vasile este considerată un moment de bun augur pentru începutul anului, cu multe obiceiuri și superstiții legate de noroc și belșug.

Tematica
Icoana Sfinti
Luna
01 Ianuarie
Ziua din luna
1
Sfant
Vasile
Ic_0101_SfVasilecelMarev2
No reviews

S-ar putea sa-ti placa

Produs adaugat la favorite
Adaugat la comparare