SFINTII MUCENICI ZOTIC, ATAL, CAMASIE SI FILIP DE LA NICULITEL

Sfintii Mucenici Zotic, Atal, Camasie si Filip de la Niculitel

4 iunie

Sfintii Mucenici Zotic, Atal, Camasie si Filip de la Niculitel

Dimensiune
Model Icoana
Tip Icoana
  • Litografie cu rama si sticla
In stoc
89,00 lei
Nicio taxa

 

SFINŢII MUCENICI ZOTIC, ATAL, CAMASIE ŞI FILIP DE LA NICULITEL - TULCEA
(4 IUNIE)
    

In martirologiul siriac si cel al Fericitului Ieronim din secolele III-IV sunt pomeniti, pe lânga alti 25 de martiri, si patru martiri originari din Rasaritul Europei, numiti: Zotic, Atal, Camasie si Filip. Acesti sfinti mucenici au patimit pentru Hristos sub împaratia lui Diocletian si Maximian. Se crede ca erau ostasi în armata romana, dar, pentru credinta lor în Hristos, au fost osânditi la moarte prin taiere cu sabia.     

Nu se stie exact data mortii lor, nici locul unde au fost martirizati. Unii cred ca au fost surghiuniti la Gurile Dunarii, în nordul Dobrogei de astazi, unde erau exilati numerosi crestini ai Imperiului Roman, care nu voiau sa jertfeasca idolilor. Dupa traditie, acesti sfinti martiri ostasi au fost judecati de autoritatile romane în orasul Noviodunum, tot în Dobrogea.     

Prin secolele IV-V, s-a construit în localitatea Niculitel, din judetul Tulcea de astazi, o basilica din piatra cu hramul Sfântul Atanasie cel Mare, care a fost reînnoita în secolul XIII, în care au fost asezate moastele acestor sfinti mucenici. Cu voia lui Dumnezeu, în anul 1971, luna septembrie, datorita ploilor abundente, pârâul Niculitel a inundat si a scos la lumina o cripta sub vechea temelie a bisericii din secolul IV, în care se aflau, într-un sicriu comun, moastele acestor patru sfinti mucenici. Pe peretele interior al criptei scrie în limba greaca: „Martyres tou Hristou". Iar pe peretele opus scrie numele lor: „Zotikos, Attalos, Kamasis si Filippos".     

Aceasta cripta martirica, recent descoperita, este unica în România si în sud-estul Europei.     

Moastele acestor sfinti martiri au fost asezate în patru racle de lemn si depuse spre închinare în biserica Manastirii Cocos din apropiere, unde se pastreaza si astazi, având zi de praznuire 4 iunie.     

Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin. 

Tematica
Icoana Sfinti
Luna
06 Iunie
Ziua din luna
4
Ic_0604_SfMucenici
No reviews

Clientii care au cumparat acest produs au mai cumparat si:

Product added to wishlist
Product added to compare.

Contactati-ne!