• Nou
Sfantul Mucenic Eustatie Plachida, sotia Teopista, fiii Teopist si Agapie model Athos

Sfantul Mucenic Eustatie Plachida, sotia Teopista, fiii Teopist si Agapie model Athos

20 septembrie

Eustatie Plachida, de neam bun, slăvit, mai bogat decît alţii şi atîta de viteaz în războaie încît chiar şi numai numele lui era înfricoşat vrăjmaşilor. Deşi era închinător de idoli cu credinţa, arăta în viaţa sa lucruri creştineşti, hrănindu-i pe cei flămînzi, îmbrăcîndu-i pe cei goi, ajutîndu-le celor căzuţi în primejdii, şi liberîndu-i pe mulţi din legături şi din temniţe. 

Dimensiune
Model Icoana
Tip Icoana
  • Litografie cu rama si sticla
In stoc
89,00 lei
Nicio taxa

 

Viaţa şi pătimirea Sfîntului Marelui Mucenic
Eustatie Plachida, a soţiei şi fiilor lui († 118)
(20 septembrie)

Sfântul Mucenic Eustatie Plachida este cinstit în data de 20 septembrie. Viața sa este o poveste impresionantă de convertire, încercare și martiriu, oferind un exemplu de credință și răbdare în fața adversităților.

Înainte de a se creștina, Sfântul Eustatie era un general roman de renume, cunoscut sub numele de Plachida, care slujea sub împăratul Traian. El era faimos pentru curajul și victoriile sale în războaie, dar era păgân și se închina la idoli.

In timp ce se afla la vânătoare, Eustatie a avut o viziune impresionantă: a văzut o cruce luminoasă între coarnele unui cerb uriaș și a auzit o voce divină care îl chema la credința în Hristos. Împreună cu soția sa, Teopista, și cei doi fii, Agapie și Teopist, Eustatie s-a botezat, luând numele de Eustatie.

După crestinarea sa, familia sa a trecut prin mari încercări. Eustatie și-a pierdut averea, iar el și familia sa au fost capturați de barbari. Soția sa a fost răpită, iar cei doi fii ai săi au fost despărțiți de el și lăsați în grija unor străini.

După mulți ani de suferință, Eustatie a fost din nou chemat să conducă armata romană, de data aceasta împotriva barbarilor. În mod miraculos, în timpul expediției, el și-a regăsit soția și fiii. Împreună au sărbătorit reuniunea, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru că i-a ajutat să treacă prin încercări.

După victoria împotriva barbarilor, împăratul Adrian, succesorul lui Traian, a dorit să-i ofere cinstire generalului său, Eustatie. Însă Eustatie a refuzat să participe la sărbătorile păgâne și să aducă jertfe zeilor romani. Din acest motiv, împăratul, furios, a ordonat ca Eustatie, împreună cu familia sa, să fie aruncați într-un cuptor încins.

Sfântul Eustatie, soția și fiii săi au primit cununa martiriului, fiind arși de vii, însă trupurile lor au rămas neatinse, ca o dovadă a sfințeniei lor.

Sfântul Eustatie Plachida este cinstit ca un mare mucenic și un simbol al statorniciei în credință, indiferent de încercările și suferințele vieții. El este un model de viață creștină pentru că a ales să urmeze calea lui Hristos, în ciuda piedicilor și sacrificiilor uriașe pe care le-a întâmpinat.

Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Eustatie ca pe un protector al celor aflați în suferință și în fața încercărilor mari, cerându-i mijlocirea pentru putere, răbdare și credință nestrămutată.

Sărbătoarea Sfântului Mucenic Eustatie Plachida din 20 septembrie este un moment de aducere aminte și cinstire a unuia dintre cei mai mari martiri ai creștinismului, alături de familia sa, pentru credința și curajul lor.

Tematica
Icoana Sfinti
Luna
09 Septembrie
Ziua din luna
20
Ic_0920_SfEustatieAth
No reviews

S-ar putea sa-ti placa

Produs adaugat la favorite
Adaugat la comparare