Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim

Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim

16 septembrie

Sfântul Cuvios Sofian de la Antim cunoscut drept „Duhovnicul Bucureștilor”, a fost un important reprezentant al monahismului și al spiritualității ortodoxe românești, recunoscut pentru activitatea sa în mișcarea „Rugul Aprins”, dar și ca pictor bisericesc.

Dimensiune
Model Icoana
Tip Icoana
  • Litografie cu rama si sticla
In stoc
89,00 lei
Nicio taxa

 

Sfântul Cuvios Sofian de la Antim

(16 septembrie)

Părintele Sofian Boghiu, cunoscut drept „Duhovnicul Bucureștilor”, a fost un important reprezentant al monahismului și al spiritualității ortodoxe românești, recunoscut pentru activitatea sa în mișcarea „Rugul Aprins”, dar și ca pictor bisericesc. Născut la 7 octombrie 1912, în Cuconeștii Vechi, județul Bălți, Părintele Sofian a intrat în monahism încă de la o vârstă fragedă, în anul 1926, la Schitul Rughi din Soroca.

Educația sa a inclus școala de cântăreți bisericești de la Mănăstirea Dobrua-Soroca (1928-1932) și Seminarul monahal de la Mănăstirea Cernica, pe care l-a absolvit în 1940. Înzestrat cu un talent artistic deosebit, a studiat la Academia de Arte Frumoase din București (1940-1945), unde și-a desăvârșit tehnica în pictura bisericească, completându-și formația intelectuală la Facultatea de Teologie din București (1942-1946). Părintele a fost tuns în monahism în 1937 și a primit hirotonia în treapta de ierodiacon în 1939, în orașul Bălți.

În 1945, a fost hirotonit ieromonah pentru Mănăstirea Antim din București, unde a devenit una dintre figurile centrale ale întâlnirilor duhovnicești și culturale din cadrul mișcării „Rugul Aprins”. Acest cerc intelectual și spiritual, activ între 1945 și 1950, a reunit personalități marcante din rândul clerului și al laicatului creștin, care căutau să aprofundeze relația dintre credință și cultură în perioada dificilă postbelică.

În perioada 1950-1958, Părintele Sofian a fost stareț la Mănăstirea Antim și apoi la Plumbuita, iar în această perioadă a pictat numeroase biserici și a fost profesor la Seminarul Monahal de la Mănăstirea Neamț, unde a contribuit la formarea spirituală și artistică a multor tineri monahi.

Implicarea sa în „Rugul Aprins” a atras represalii din partea regimului comunist, iar în 1958 a fost condamnat la muncă silnică. Părintele Sofian a îndurat detenția politică până în 1964, când a fost eliberat prin decretul general de grațiere. După eliberare, și-a continuat activitatea la Mănăstirea Antim, unde a rămas până la sfârșitul vieții, fiind un duhovnic blând și înțelept pentru numeroși credincioși.

A trecut la Domnul pe 14 septembrie 2002, fiind înmormântat la Mănăstirea Căldărușani. Părintele Sofian a lăsat în urmă o moștenire spirituală și artistică deosebită, continuând să fie considerat un reper al spiritualității ortodoxe și un model de dăruire și jertfelnicie în slujirea credinței.

Tematica
Icoana Sfinti
Luna
09 Septembrie
Ziua din luna
16
Ic_0916_SfSofianv2
No reviews

S-ar putea sa-ti placa

Produs adaugat la favorite
Adaugat la comparare