Sfântul Apostol Zaheu
20 aprilie
Sfântul Apostol Zaheu este menționat în Evanghelia după Luca . Era un vameș și, mai mult decât atât, un „mai-mare al vameșilor”, o funcție importantă, dar asociată cu nedreptățile și lăcomia, deoarece vameșii erau considerați păcătoși în ochii poporului pentru colaborarea lor cu stăpânirea romană și obiceiul de a percepe taxe excesive. În ciuda statutului său, Zaheu devine un model de pocăință sinceră și transformare spirituală.
Sfântul Apostol Zaheu
(20 aprilie)
Sfântul Apostol Zaheu, pomenit în Duminica lui Zaheu, este o figură centrală în pericopa evanghelică citită în această zi, care pregătește intrarea în perioada Triodului – un timp de pocăință și de pregătire pentru Postul Mare.
Zaheu este menționat în Evanghelia după Luca . Era un vameș și, mai mult decât atât, un „mai-mare al vameșilor”, o funcție importantă, dar asociată cu nedreptățile și lăcomia, deoarece vameșii erau considerați păcătoși în ochii poporului pentru colaborarea lor cu stăpânirea romană și obiceiul de a percepe taxe excesive. În ciuda statutului său, Zaheu devine un model de pocăință sinceră și transformare spirituală.
Evanghelia relatează cum Zaheu, mic de statură, urcă într-un sicomor pentru a-L vedea pe Iisus, care trecea prin Ierihon. Gestul său demonstrează dorința intensă de a-L întâlni pe Hristos. Văzând credința și smerenia lui, Iisus îi spune:
„Zahee, coboară-te degrabă, căci astăzi trebuie să rămân în casa ta.”
Această invitație simbolizează intrarea harului lui Dumnezeu în viața unui păcătos. În casa sa, Zaheu face o mărturisire remarcabilă de pocăință, spunând:
„Iată, jumătate din averea mea, Doamne, o dau săracilor, și dacă am năpăstuit pe cineva cu ceva, întorc împătrit.”
Hristos îi răspunde afirmând că „astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia”.
Povestea lui Zaheu ne arată că niciun om nu este exclus de la posibilitatea mântuirii. Tot ce este necesar este dorința sinceră de a-L întâlni pe Hristos și schimbarea vieții.
Faptul că Zaheu urcă într-un sicomor, un gest neobișnuit și umilitor pentru un om de statutul său, reflectă dorința puternică de a depăși orice obstacol pentru a-L vedea pe Domnul.
Pocăința adevărată a lui Zaheu este însoțită de fapte concrete – el oferă din averea sa săracilor și repară nedreptățile comise.
Duminica lui Zaheu este o chemare pentru credincioși de a se pregăti spiritual pentru Postul Mare prin pocăință, smerenie și dorința de a-L urma pe Hristos.
În tradiția Bisericii, se consideră că Zaheu a devenit mai târziu ucenic al lui Hristos și episcop al Cezareei Palestinei. Viețile sfinților îl prezintă ca pe un slujitor devotat al Evangheliei, care a mărturisit credința creștină până la sfârșitul vieții sale.
Sfântul Apostol Zaheu ne îndeamnă să reflectăm asupra propriei noastre relații cu Dumnezeu și să facem pași spre o viață transformată, după modelul său.
- Tematica
- Icoana Sfinti
- Luna
- 04 Aprilie
- Ziua din luna
- 20