- -5%
Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca
1 aprilie
Sfânta Maria Egipteanca este una dintre cele mai mari sfinte ale creștinătății, cunoscută pentru viața sa de pocăință și nevoință în pustia Iordanului. Biserica o prăznuiește pe 1 aprilie și în Duminica a cincea din Postul Mare.
Sfânta Maria Egipteanca
(1 aprilie)
Sfânta Maria Egipteanca este una dintre cele mai mari sfinte ale creștinătății, cunoscută pentru viața sa de pocăință și nevoință extremă în pustia Iordanului. Biserica o prăznuiește pe1 aprilie și în Duminica a cincea din Postul Mare.
Maria s-a născut în Egipt, în secolul al V-lea. La vârsta de 12 ani, a fugit de acasă și s-a stabilit în Alexandria. A trăit timp de 17 ani în desfrânare, nu pentru bani, ci din dorința de plăcere.
Într-o zi, Maria a decis să meargă la Ierusalim, împreună cu un grup de pelerini, pentru a asista la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci. Chiar și pe drum, și-a continuat viața păcătoasă.
Când a ajuns la Biserica Sfântului Mormânt, a încercat să intre, dar o forță nevăzută a împiedicat-o să pășească în lăcașul sfânt. După mai multe încercări, și-a dat seama că păcatele sale o țineau departe de Dumnezeu.
În acel moment, a văzut o icoană a Maicii Domnului și a început să se roage cu lacrimi, cerând ajutor și făgăduind să-și schimbe viața. Atunci, o mare pace a coborât asupra ei, iar la următoarea încercare a putut intra în biserică. A îngenuncheat înaintea Sfintei Cruci și a primit harul divin.
După acest moment a mers să se spovedească și s-a împărtășit, apoi a auzit un glas care îi spunea: "Treci Iordanul și vei afla odihnă!"
Maria a urmat îndemnul divin și a plecat în pustia de dincolo de râul Iordan, unde a trăit timp de 47 de ani fără să mai vadă oameni. În primii ani, s-a luptat cu foamea, setea și ispitele gândurilor desfrânate, dar cu ajutorul rugăciunii și al harului lui Dumnezeu a învins toate încercările.
A trăit fără haine, hrănindu-se doar cu ierburi și rădăcini și rugându-se neîncetat. În timp, trupul ei a devenit asemenea unui înger, iar sufletul său s-a curățit prin pocăință.
Când avea aproximativ 70 de ani, Maria a fost descoperită de un călugăr pe nume Zosima, care trăia într-o mănăstire de lângă Iordan. Acesta venise în pustie pentru a găsi pe cineva mai sfânt decât el.
Când a văzut-o, Maria era ca o umbră a unui om, arsă de soare, dar plină de har. Când Zosima s-a apropiat, ea l-a strigat pe nume, deși nu-l mai văzuse niciodată. Apoi i-a povestit viața ei și l-a rugat să-i aducă Sfânta Împărtășanie în anul următor, în Joia Mare.
Zosima a venit cu Sfânta Împărtășanie și a văzut-o mergând pe apă pentru a-l întâmpina. A primit Trupul și Sângele Domnului și i-a cerut călugărului să revină anul următor.
Când Zosima a venit din nou, a găsit-o moartă. Pe nisip era scris:
„Părinte Zosima, îngroapă trupul smeritei Maria aici. Am trecut la Domnul în aceeași zi în care m-am împărtășit.”
Cu ajutorul unui leu care a săpat groapa, Zosima a îngropat-o și s-a întors la mănăstire, povestind minunea.
Sfânta Maria Egipteanca este un model suprem de pocăință, smerenie și îndreptare a vieții. Ne învață că nimeni nu este pierdut, oricât de păcătos ar fi, dacă se pocăiește sincer. Pocăința adevărată aduce harul lui Dumnezeu și transformă sufletul. Postul și rugăciunea sunt arme puternice împotriva ispitelor.
Biserica Ortodoxă o prăznuiește de două ori pe an: 1 aprilie – ziua trecerii sale la Domnul si in Duminica a cincea din Postul Mare – pentru a inspira credincioșii în lupta duhovnicească.
Sfânta Maria Egipteanca rămâne una dintre cele mai mari sfinte ale creștinătății, un exemplu viu al iubirii și iertării divine.
- Tematica
- Icoana Sfinti
- Luna
- 04 Aprilie
- Ziua din luna
- 1