- -5%
Sfantul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul din Mira Lichiei, model bizantin
6 decembrie
Pe făcătorul cel mare de minuni, ajutătorul cel grabnic şi mijlocitorul cel prea ales către Dumnezeu, pe arhiereul lui Hristos, Sfantul Nicolae, l-au odrăslit părţile Lichiei, în cetatea ce se numeşte Patara, din părinţi cinstiţi şi de bun neam, dreptcredincioşi şi bogaţi.
Viaţa celui între sfinţi Părintelui nostru Nicolae, Arhiepiscopul din Mira Lichiei, făcătorul de minuni
(6 decembrie)
Sfântul Nicolae, cunoscut și ca Sfântul Nicolae din Mira Lichiei, este un sfânt care a trăit în secolul al IV-lea. Este foarte cunoscut în tradiția creștină și este cunoscut pentru bunătatea și generozitatea sa față de cei săraci și nevoiași.
Istoria Sfântului Nicolae este învăluită în legendă, dar se crede că s-a născut în orașul Patara din Asia Mică, în prezent parte a Turciei, în jurul anului 270 d.Hr. A devenit episcop al orașului Myra, din același teritoriu, și s-a distins prin numeroase fapte de caritate și milostenie. Una dintre poveștile cele mai cunoscute despre el este cea a celor trei fete sărace pe care le-a ajutat să evite să cadă în desfranare, prin darea de daruri de bani în secret, aruncate pe fereastra lor în timpul nopții. Această poveste a dat naștere tradiției cunoscută astăzi sub numele de "Moș Nicolae", în care copiii primesc daruri în ziua sa de sărbătoare, care este 6 decembrie în calendarul ortodox și științific și 5 decembrie în calendarul catolic.
Sfântul Nicolae a murit în jurul anului 343 d.Hr., dar moaștele sale au fost aduse la Bari, în Italia, în secolul al XI-lea, unde se află și astăzi. Moaștele sale sunt considerate vindecatoare și au atras numeroși pelerini de-a lungul secolelor.
Sfântul Nicolae este cunoscut ca protector al copiilor, marinarilor, negustorilor și al celor care au nevoie de ajutor în situații dificile.
- Tematica
- Icoana Sfinti
- Luna
- 12 Decembrie
- Ziua din luna
- 6
- Sfant
- Nicolae