Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj

Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj

8 martie

Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj s-a născut pe 16 mai 1898 în Cristian, județul Brașov, într-o familie de învățători, ceea ce i-a influențat profund formarea intelectuală și spirituală. A urmat studiile teologice la Liceul „Andrei Șaguna” din Brașov și la Institutul Teologic-Pedagogic din Sibiu, continuându-și educația academică și obținând titlul de doctor în Teologie la Universitatea din Cernăuți.

Dimensiune
Model Icoana
Tip Icoana
  • Litografie cu rama si sticla
In stoc
89,00 lei
Nicio taxa

 

Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj
(8 martie)

Părintele Liviu Galaction Munteanu, născut la 16 mai 1898 într-o familie de învățători din Cristian, județul Brașov, a fost o figură importantă a teologiei românești interbelice și postbelice. După studiile de teologie la Liceul „Andrei Șaguna” din Brașov și la Institutul Teologic-Pedagogic din Sibiu, și-a continuat formarea academică la Universitatea din Cernăuți, unde a obținut doctoratul în teologie.

Cariera sa a debutat în 1927, când Episcopul Nicolae Ivan l-a hirotonit preot și l-a numit profesor la Academia Teologică din Cluj, unde a devenit ulterior rector. După instaurarea regimului horthyst și ocuparea Ardealului de Nord, Părintele Munteanu a rămas în Cluj alături de episcopul Nicolae Colan, formând un nucleu de rezistență românească și ortodoxă, fapt ce i-a conferit un rol central în menținerea spiritualității românești în Transilvania.

După instaurarea regimului comunist în 1948, autoritățile au intensificat presiunile asupra instituțiilor religioase, dar Părintele Munteanu a fost menținut la conducerea Institutului Teologic din Cluj până la desființarea acestuia în 1952. Cunoscut pentru eforturile de a pregăti teologii pentru dificultățile impuse de regimul comunist, acesta a devenit o țintă a Securității, fiind monitorizat constant și, în 1952, arestat. A fost forțat să renunțe la activitatea academică și trimis ca preot într-o parohie din Bistrița, unde s-a dedicat catehizării copiilor, o activitate considerată subversivă de către autorități.

În 1958, Episcopul Teofil Herineanu l-a numit vicar administrativ în Eparhia Clujului, încurajându-l să contribuie la un program de catehizare pentru copii și adulți, inițiativă care a atras din nou atenția autorităților comuniste. În 1959, Părintele Munteanu a fost arestat și condamnat la opt ani de închisoare sub acuzația de „uneltire contra ordinii sociale.” Încarcerat în închisorile Aiud și Gherla, a fost supus unui tratament inuman, care i-a provocat moartea la 8 martie 1961, în penitenciarul de la Aiud.

Viața și activitatea Părintelui Liviu Galaction Munteanu ilustrează rezistența spirituală a bisericii ortodoxe române împotriva persecuției comuniste, fiind un exemplu de devotament pentru credință, cultură și identitate națională în vremuri de mari încercări.

Tematica
Icoana Sfinti
Luna
03 Martie
Ziua din luna
8
Ic_0308_SfLiviuGalaction
No reviews
Produs adaugat la favorite
Adaugat la comparare